Den tyske kakerlakken (Blattella germanica) utvikler seg til å ha et glukosefritt kosthold, ifølge en ny studie fra North Carolina State University (NCSU).
Kakerlakker utvikler seg til å mislike sukker, spesielt glukose, for å bekjempe menneskelig skadedyrkontroll. Dette kan få enorme konsekvenser for kakerlakkpopulasjoner rundt om i verden, spesielt ettersom de sprer bakterier og sykdommer.
Forskere ved universitetet studerer reproduktive vaner og evolusjonære tilpasninger. Dr. Ayako Wada-Katsumata og et team av entomologiske forskere fant bevis på betydelige endringer som involverer de sukkeraverse parringsvanene til tyske kakerlakker.
Ifølge Dr. Coby Schal, professor i urban entomologi, insektadferd, kjemisk økologi, insektfysiologi og leder av det eponyme Schal-laboratoriet ved NCSU, viser teamets nye forskning at kakerlakker har begynt å avvike betydelig fra tidligere observert paringsatferd til kakerlakker. .
Kvinnelige laboratoriekakerlakker inkluderte en betydelig populasjon av glukoseavhengige kakerlakker. Forskerne fant at disse kakerlakkene ikke var villige til å fullføre den tradisjonelle parringsatferden til kakerlakker, og aksepterte det forskningsstudien refererer til som «bryllupsgaver» eller «bryllupsmating». Disse glukoseskadelige kvinnelige kakerlakkene valgte også å ikke fullføre paringsprosessen, noe som betyr at det ikke ville være noen reproduksjon.
Det betyr ikke at det blir en nedgang i kakerlakkbestanden. Hannkakerlakker fant endelig en annen måte å formere seg på.
Forskerne fant at mannlige kakerlakker overvant hunnens aversjon mot glukose i løpet av paringssesongen. Parring av kakerlakker varer opptil 90 minutter. Hannkakerlakkene tilpasset seg glukosemotviljen til hunnkakerlakken og forkortet parringsritualene til minutter eller til og med sekunder mens de fullførte befruktningen.
Studier viste at de mest vellykkede paringsparene var hanner og hunner, som begge var glukoseaverse. De minst vellykkede paringsparene var glukose-averse kakerlakkhunner med villtype eller glukose-elskende hanner. Mens det var kortsiktige populasjonsnedganger mellom ikke-glukoseaverse hunner og parrende villtype hanner, involverte andre mer vellykkede kamper mannlige og kvinnelige kakerlakker, som begge var glukoseaverse.
Totalt sett holdt hele populasjonen av kakerlakker i laboratoriestudien seg innenfor det forutsagte normalområdet, til tross for denne populasjonen av sukkerfrie insekter.
Ifølge Dr. Schal lurer forskerne på om nye atferdstrekk som dette kan spre seg over ulike populasjoner, noe som gjør denne mutasjonen mer utbredt.
“En måte å håndtere dette på er at dyr, inkludert kakerlakker, har tilpasninger som de utvikler under naturlig utvalg,” sa Dr. Schal i studien. Den tyske kakerlakken, en skadelig husholdningsskadedyr, spiller en viktig etiologisk rolle ved allergiske sykdommer og astma. Det fungerer også som en mekanisk vektor for patogener, inkludert antibiotika-resistente mikrober.
Denne nye atferdsegenskapen blant kakerlakker kaster en nøkkel i tradisjonelle skadedyrbekjempelsesteknikker som bruker søt gift.
Ifølge Dr. Schal liker kakerlakker vanligvis ikke mat med bitter smak og foretrekker søt mat. Tradisjonelt har skadedyrbekjempelse av kakerlakker forsøkt å forbedre smaken av bittert smakende giftlokk ved å pakke søtningsmidler rundt kakerlakkgiften.
Blant urbane kakerlakker er det foreløpig uklart hva forholdet mellom glukoseaversjon og glukoseelskende kakerlakker er. Hvis denne trenden fortsetter blant urbane kakerlakker, kan de fleste bli glukoseaverse på et tidspunkt i fremtiden.
For firmaer som spesialiserer seg på å utrydde tysk kakerlakk, for eksempel Oslo Skadedyrkontroll, er dette viktig å vite om. Det er slikt som gjør at man bekjemper kakerlakker raskere. I Norge brukes mye spesialåte med gift mot kakerlakker, og det fungerer veldig bra.